HTML

Szél Győző fázós blogja

Utolsó kommentek

  • exilis: Szia Győző! Irigykedek egy kicsit a fenyő miatt, pláne hogy én már jártam a környéken, így a bükk... (2011.05.17. 12:10) Bélavár: 2011.05.09.
  • Utolsó 20

Friss topikok

  • exilis: Szia Győző! Irigykedek egy kicsit a fenyő miatt, pláne hogy én már jártam a környéken, így a bükk... (2011.05.17. 12:10) Bélavár: 2011.05.09.

Gyúró: 2011.05.07.

2011.05.11. 13:50 :: szélgyőző

 
 
 

Az alacsony cikkesbecő (Chorispora tenella) nevét hiába keressük a híres Csapody-féle Ikonográfiában, hiszen hazai előfordulásáról az első közlemény 1962-ben látott napvilágot (egyébként éppen Csapody Vera néni tollából). A kis termetű, kelet-európai-nyugat-ázsiai eredetű növényt először Budapestről, majd a Szigetközből mutatták ki. Milyen kicsi a világ: mint kiderült, gyúrói előfordulása sem ismeretlen a botanikusok előtt. A lilásrózsaszín virágú növény populációja a nagy gyúrói nyárfáktól néhányszáz méterre található.

 

Gyúrói utunk egyik célja egy nagy akác fölkeresése lett volna, mely magánterületen áll, és állítólag három ember sem éri körül. Mivel a fát nem találtuk meg, bánatunkban alaposan megmértük a már ismert fekete nyárfákat. Molnár Marci, a gyúrói térség jó ismerője a christent, jómagam a lézeres magasságmérőt használtam. Többszöri méréssel meglepően azonos eredményre jutottunk: a kisebbik, közel 7 m kerületű fa 40 magas, ami mindenképpen rekordnak számít a hazai fák körében. A nagyobbik, 9 métert is meghaladó körméretű fa „csak” 35 méteres.

Szólj hozzá!

Címkék: csapody vera gyúró fekete nyár chorispora tenella christent alacsony cikkesbecő

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvencfak.blog.hu/api/trackback/id/tr252895633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása